25 June, 2011

Repost- Antara Tadbir dan Takdir


Bismillahirrahmanirrahim..

Di persinggahan dunia ini, manusia tercipta dengan berbagai kemahuan serta keinginan. Itulah rencam. Semuanya diatur dan diolah mengikut kehendak batin dan jiwa.

Apabila yang diolah menghasilkan satu lakaran keinginan, cantik dan tepat pada waktunya, bibir menguntum seribu senyuman, hati pula melonjak keriangan. Itu tandanya tadbir dan takdir seiringan lalu tercipta kebahagiaan.

Namun, bagaimana pula jika tadbir tidak seiringan dengan takdir? puas diolah, puas diatur, puas di susun, akan tetapi pengakhirannya tetap bukan kehendakmu. Di sini iman diuji. Berat terasa, lenguh di jiwa.

Tidak habis merintih, kenapa dan mengapa harus diuji begini. Mengharap jawapan pada siapa? ada insan menerimanya sebagai tarbiyah hati yang begitu mahal harganya. Ada insan sedih meruntun hati.

Dikala merasa langkah kehidupan tidak seiring dengan kemahuan, yakini hanya satu. Allah menanti permohonan kita. Rintihlah padanya kerana Dia memang menanti rintihan kita. Rayulah padanya kerana Dia memang menanti rayuan kita.

Sesulit dan sesukar apapun, ruang untuk menadah dan meminta pada Nya terbentang luas. Dia yang memiliki segala tadbir alam dan ketentuan. Dia yang berkuasa atas segala isi langit dan bumi. Dia yang memberi izin, segala sesuatu terjadi.

Usah diratapi jalan hiba yang sedang kau tempuh, tetapi rianglah kerana ruang permohonan terbuka seluas lautan. Mohonlah, agar segala tadbir hamba kita Dia serasikan dengan takdir agungNya.

Jalan ini yang harus kau tempuh, teguhlah pada kalimahNya, serulah hati mereka. Moga Allah memberi nusrah terindah.

9 comments:

hairil said...

:)

terbaik..

terindah...

Kak Imun said...

Salam, deena. Entri yang sangat memujuk hati......:)

kella said...

terima kasih deena... lega rasa hati membacanya.... =)

Nida said...

Ya Allah.. tiba2 hati ini menjadi sayu membaca entri ini.. melihat pada kelemahan diri... lemahnya hati dalam menempuh ujian yg datang.. thanks Deena kerana menyedarkan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Deena...sayu rasa hati bila membaca n3 ini!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Beta[pa kudusnya kita.....bernaung dibawah rahmat ilahi....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Deena ..K.atie dah x sabar nk baca part 8 lakkkk.....

ummu said...

salam deena
benar,teguhlah padakalimahNya....
selamat berjuang di emdan pendidikan.maaf lama akak tak ke sini, akak cuma dapat update blog je...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Deena..slmt menjalani ibadah puasa