08 December, 2010

Emneya (part 3)


Erman menekan punat-punat handpone dengan ibu jarinya mencari nama seseorang. Kini terpapar nama 'Sarah' di skrin handphone. Erman segera menekan punat 'calling'.

"hai sayang.." kedengaran suara manja Ku Sarah Ellyna di hujung talian.

"hai..u busy?" tanya Erman.

"no..no..im waiting for u honey" Sarah melunakkan lagi suaranya.

"i ganggu ke?" tanya Erman.

"no honey..happy u call..i miss u so much" jawab Sarah penuh manja.

"i miss u too..lunch with me?" ajak Erman.

"sure! AnDoora cafe?" Sarah keriangan.

"yeap, see u there" Erman segera mematikan talian dan bergegas keluar.

Kecamuk di kepala makin terasa, namun Erman berlagak seperti biasa. Dia tidak mahu prestasi kerjanya merudum hanya kerana masalah peribadi antara dia dan Emneya. Marah masih menyelubungi jiwanya. Sakit hatinya masih belum reda.

Di kawasan parking kereta, dia terserempak Syahriz, kawan baik merangkap bisnes partnernya.

"whats up men, apsal aku tengok muka ko macam tertelan taik cicak je hari ni?" Syahriz menepuk bahu Erman. Mereka bersahabat sudah lama, satu sekolah sehinggalah sama-sama menuntut di London dalam course yang sama.

"aku bengang dengan neya, dia ada fair with another guy" Erman tunduk sambil memegang kepala.

"what???!! hei, ko jangan buat aku yang mati tertelan cicak lak kat sini! are u kidding??" Syahriz nyata terperanjat dengan jawapan Erman tadi.

"im not kidding!" suara Erman tinggi.

"wait..wait..wait! what do u mean 'ada fair with another guy?? neya curang?!" Soal Syahriz bertubi-tubi.

"ye lah, dah tau ko tanya buat apa" jawab Erman.

"wei man, ko tak baik tuduh sebarangan kalau takde bukti!" Syahriz kelihatan tidak senang mendengar perkhabaran itu.

Erman seakan naik bengang juga dengan kawan karibnya itu, dia segera menghidupkan enjin dan kereta terus mengaum meninggalkan Syahriz yang masih terkial-kial menanti jawapan Erman.

*************************************

Emneya mencuci pinggan mangkuk yang bertimbun di dapur. Dia kasihan dengan Mek Jah, di usia tuanya terpaksa berkerja kuat, Emneya tak sampai hati membiarkan Mek Jah melakukan kerja-kerja rumah itu sendirian.

Sambil mencuci, fikirannya melayang teringat Erman, suami yang sangat dikasihinya. Dia bimbang sekiranya Erman tidak mahu mendengar langsung penjelasan darinya tentang gambar dan video itu.

Tiba-tiba kedengaran loceng pintu rumah berbunyi. Emneya segera ke ruang hadapan untuk melihat siapa yang datang. Dari jauh kedengaran suara manja Sarah.

"sayang..i nak honeymoon kat Paris ye" Sarah menempel manja di bahu Erman.

"ok.." Erman mengangguk dan senyum.

Emneya berdiri di sebalik pasu besar yang memisahkan ruang dapur basah dan ruang terletaknya meja makan yang besar. Matanya sayu melihat suaminya bersama wanita lain.Tubir mata berkaca, namun dia berusaha menahan hiba.

Tiba waktu makan, Emneya membantu Mek Jah menyediakan hidangan makan malam. Sarah masih setia menempel manja di sisi tunangnya Erman. Dia langsung tidak menghiraukan keberadaan Emneya sebagai isteri sah Erman.

Setelah selesai, Sarah, Erman dan kedua orang tuanya duduk untuk menikmati makan malam mereka.

"neya duduk tepi man ye" kata Mek Jah pada Emneya.

"Mek Jah! sekali lagi saya ingatkan Mek Jah, ini rumah saya! bukan rumah Mek Jah, jangan buat suka hati!" Syarifah Nur Zalia berang mendengar kata-kata Mek Jah yang mengarahkan Emneya duduk di sebelah Erman.

Erman berlagak selamba, seolah-olah tidak mendengar apa-apa. Sikit pun dia tidak memandang Emneya. Sakit hatinya masih belum reda. Ku Sarah Ellyna pula semakin gembira dengan situasi itu. Kini Erman dalam genggamannya.

Emneya meminta diri dan masuk ke bilik 'baru' nya bersebelahan stor itu. Dia segera mengambil wuduk untuk mendirikan solat isyak. Hatinya waktu itu terasa sangat sunyi. Dia rindukan Erman.

Setelah selesai solat, Emneya mencapai beg sandangnya. Perlahan-lahan dibukanya surat doktor yang diterimanya minggu lepas. Masih berlegar jelas butir percakapannya dengan doktor Andi.

"awak sakit Emneya, i've noticed u before, u have to choose" kata doktor Andi penuh risau.

"u cant be injure, please, itu akan burukkan lagi keadaan awak" kata doktor Andi lagi.

Kata-kata doktor Andi bermain di benaknya. Beban sakit ini sudah lama ditanggungnya sendiri. Tiada siapa pun yang tahu melainkan dia, doktor Andi dan yang Esa.

Tiba-tiba terasa panas mengalir di rongga hidung, Emneya segera menekup hidung. Darah memenuhi setiap ruang tapak tangannya. Dia mencapai kain tuala dan menekup semula hidungnya. Pedih terasa.

Dia segera mengambil 2 biji pil yang biasa ditelannya untuk hentikan pendarahan itu. Emneya baring perlahan di atas sejadah sambil airmatanya mengalir menahan sakit dan kerinduan terhadap Erman.

*bersambung*

12 comments:

nurkass said...

salam deena..
adehh..tak sabar tgu sambungan nih..habis tisu akak ni..huhu

ainhany said...

salam deen,

bikin suspande laa pulak story nie...:p
ermm seruiskah sakit emneya mnie?
Harap2 dapt jumpa erman dan duberi kekuatan utk merelakan kesakitan dihadapi..ALLAH selamatkan kamu emneya...

cepat sambung deeen...

hairil said...

rosyam nor kne mbik cite ni wat cerekerama kol 10 mlm sabtu...

heee~

melatidaisy said...

salam kak deena syg,

alaaaa.. nape bersambung kt part genting camni..sambung cepat ye..pliss3..huhu

i love Emneya :)

melatidaisy said...
This comment has been removed by the author.
melatidaisy said...
This comment has been removed by the author.
cemomoi said...

huuu kena buat e-novel ni, baru baca dengan syok... sangkut-sangkut camni buat suspen, kang sakit jsntung plak

~CiK TiNieY~ said...

hope endingnya happy...;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Laaa..syiannya neya sakit lak!...kenapa dia sorokkan dr pengetahuan Erman?..mungkin bila dia bgtau..Erman akan brlembut & berikn perhatian padanya...

Nadiah Sidek said...

alahai..emneya mati ke nnt..?

kella said...

sakit pula emneya nih!?
erman pasti menyesal tak sudah...

cun09 said...

salam dik

kak liza tunggu part 4 ^___^