03 December, 2010

Saya jawab :)



Bismillahirrahmanirrahim..

Seorang hamba Allah telah mengirim emel kepada saya berikutan entri saya 'haram upload gambar' baru-baru ini. Dia hantar kelmarin, saya sudah respon dan membalas emel dia. Kemudian, saya bukak peti emel, ada emel baru lagi sampai bersama message failure.

Ohh..rupanya penghantaran gagal. Patutlah hamba Allah tu tanya "kenapa tak jawab?takut ke?" saya cuba resend beberapa kali, tak boleh juga. Saya tak tahu sama ada emel saya yang problem atau emel dia yang memang tak boleh terima.

Jadi, saya decide jawab di sini, lagipun saya tahu hamba Allah itu selalu datang blog saya dan dia juga adalah FOLLOWER saya. Thanks for being follower :)

Di atas tu gambar yang ada dalam blogger profile saya. Sesiapa yang view full size, dia hanya akan besar macam tu saja. Tak lebih dari itu. Saya sengaja upload dalam entri ni supaya senang saya nak jawab soalan hamba Allah itu.

Pertamanya dia kata saya ni menulis berlagak pandai. Berlagak macam blog saya kalah blog ben ashaari dan tuan mazidul. Tak apa, saya tiada masalah dengan itu, itu hak dia nak cakap apa pun sebab mulut dia kan.

Keduanya dia kata "awak ni macamlah bagus sgt,cuba awak tengok betul2 gambar profile awak tuh,bukankah itu gambar jangok???dengan spek itam yg menonjol,background studio yang menarik perhatian dan senyuman awak yang perasan comel???Ikbal shari yang lelaki tu pun berdakwah juga,tapi dia tak upload pun gamba dia????"

Jawapan saya:

1) Jangok

Tau jangok tu apa? kalau pemahaman kamu jangok tu adalah seperti saya yang di dalam gambar itu, maka saya sangat tabik dengan kamu sebab, kalau gambar saya di atas itu sudah tahap jangok bagi kamu, gambar yang mekap tebal2, pakai subang besar2, rambut warna-warni or tudung lilit seribu APATAH LAGI JANGOKNYA KAN? jadi kamu memang seorang yang sangat menjaga adab dan susila. Bagus tu :)

2) Spek Hitam

Untuk pengetahuan kamu, saya ni rabun. Menghadapi masalah saraf penglihatan yang agak teruk sekarang. Sangat alah pada mana-mana cahaya termasuk cahaya matahari. Sukar melihat tanpa menggunakan spek. Itu bukan spek mata hitam, itu memang spek mata saya. Cuma bila berada di tempat terik, warnanya akan bertukar menjadi hitam sebagai pelindung untuk mata saya.

3) Background studio

Saya tidak bergambar dalam studio. Gambar tu masa saya berada di El Montazah, Alexandria, Egypt. Kalau studio, takkanlah ada gambar pakcik siram bunga belakang saya tu :)

4) Perasan comel

Macam nak tergelak guling-guling baca ayat dia perasan comel ni. Aduhaii..apa ye nak jawab ni?

5) Ikbal shari (salah kamu spell nama dia ni, meh saya betulkan ye, Iqbal Syarie)

Saya percaya setiap orang ada hak dan pandangan dia yang tersendiri. Saya nak kamu tahu, saya adalah deena farhana dan bukan Iqbal Syarie :)

Saya minta maaf sekiranya ada perkataan saya yang menyinggung hati. Saya sekadar menjawab apa yang perlu saya jawab :) terima kasih atas perhatian kamu, saya hargai sepenuh hati saya.

p/s: boleh ke nak pesan kat kawan-kawan? "hati-hati upload gambar jangok" :)

40 comments:

HASRUL NIZAM said...

Salam kak,
jangan dilayan sangat orang mcm tu...
asik tengok salah orang dan suke menghukum... lepak2 aje kak...

Pn Kartini said...

Salam:)

Manusia boleh berkata-kata
namun ia perlu selari dgn pemikiran yang waras..
andai ada persoalan..pertikaiannya..biar secara rasional bukan semata2 mengkritik dipengaruhi emosi..

Maka..sabarlah yaa..hadapi kerenah yang sama sekali tdk kita menduga..:):)

hairil said...

cikgu2!! nk jawab gak....~

jangok:
-alhamdulillah aku tgk gambaq ni x bersyahwat pun..jd ini bkn gambaq lucah atau modelling style


spek itam:
-aku x rabun..tapi kdg2 kena pakai gak spek itam pasai mesir paaanass terik smpai mngelegak mata


bckground studio
-bcground tu tlh memaparkn keindahan ciptaan tuhan.noted


perasan comei
-ha?????? mesti kasyaf ye...bole tau isihati org...bahaya ni..silap2 aku kena scan...ngeee!


ikbal shari
-aku x kenai dy :P aku pn xtau fullname dy..jd jgn wat kpala tau


sekian sari berita utama~(muke series)

Razif said...

assalamualaikum
jawapan terbaik utk org yg x de adab (^_^)
tahniah..

TUKANG KATA said...

saya setuju dgn deena pasal isu gambar tu.Kena ingat satu perkara;Jangan kita haramkan yang halal dan jgn juga halalkan yang haram. islam ni simple.jgn complicatedkan ia :)

suka dgn jawapan deena juga.sgt bertatasusila.tidak menjawab dalam keadaan emosi.tahniah! :)

cemomoi said...

adakalanya orang cenggini tak perlu layan, dalam atinya tertanam hasad yang sedang membara... dia tentu tersenyum melihat respon ni kerana berasa jeratnya mengena...

sebagai manusia biasa kita akan terasa dengan cacian begini, hemm dalam mengajak orang ke arah kebaikan inilah yang mesti dilalui. kalu tanya iqbal shari (ikut versi pencaci tu) belaiu pon hadapi camtu... moga sirah yang dilalui nabi kita dapat menguatkan azam kita dalam berbuat kebajikan sesama muslim dan manusia seluruhnya

bez amin said...

salam..
bila kita tahu hanya Allah sahaja yg menilai amalan kite ngan penuh keadilan,dengan ilmu-ilmuNya yg meliputi setiap sesuatu,maka tiada apa yg dpt melukakan hati kite.
hidup matiku hanya untuk Allah,smoge kite sume diampun n diredhai selamanya..ameen..

Far8 budak baik said...

kakak comel..
jgn ar lyn org gitu..
mesti ar kn..saling ingat mengingati..marah tol ar sy kak..
sape folower kak tu??
cepuk je pale dy..


p/s garang kn..hihi

Abd Razak said...

Assalamualaikum ustazah...

Dakwah itu jalannya bukan mudah, banyak rintangan dan halangan. Ianya datang bukan hanya dari orang bukan Islam sahaja tetapi datang juga dari orang Islam sendiri yang tidak faham Islam dan ajarannya.

Sabar dalam menyampaikan sesuatu kebaikan..

iqbalsyarie said...

Kak, kita ni macam adik beradik betul la. haha :P

tak pasal2 nama saya naik. hehe.. mungkin saya juga perlu tampil dengan jawapan? oohh...tak perlulah, kerana kak pun dah jawab da :)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..jangan awak layan manusia sebeggini..buat budu je..yang penting, blog awak tak terjejas pun...huhuhuu

Nadiah Sidek said...

husband akk punya spek pun mcm tu jgk. kalau kat cahaya, nmpk mcm pakai sunglass :)

melatidaisy said...

salam buat kak deena yg comel :)

bilah di sini hanya mampu tergelak sorg2 depan laptop baca entry ni ..huhu

'ala kulli hal .. itu lah cabaran dalam berdakwah ..yg penting bilah sgt2 berterima kasih kt akak untuk entri sebelum ni .. two thumbs up 4 u ^_^

salam ukhwah mahabbah lillah :)

NICK IRFAN said...

huh! bgi sy ok je gmbr awk kenapa dia angin sgt?

~CiK TiNieY~ said...

huh...xhbs2 org dengki ngn akak...pehal la die 2..ish3

HASRUL NIZAM said...

rilek2 kak, kontrol cun he3

alehkayong™ said...

SALAM MAAF LAMBAT SAMPAI ,JANGAN DIPEDULI MANUSIA BEGITU... SURUH DIBUKA BLOG DI SENDIRI.:)
APA-APA PUN ,SIS BERSABARLAH . . :)

deena farhana said...

~HASRUL NIZAM~

xlayan, jwb soalan dia je. slagi xjwb,xbenti emel dia hanta..huhu

deena farhana said...

~kak Kartini~

thanks kak..inshaallah..moga sabar jd milik peribadi kita semua :)

deena farhana said...

~Hairil~

kalau aku tau, bek suh awk je jwb soklan bdk tu..huhu

deena farhana said...

~Razif~

thanks 4 ur first comment here :)

deena farhana said...

~TUKANG KATA~

kang sy emosi, meletupla blog sy..hehe

thanks TK:)

deena farhana said...

~cemomoi~

inshaallah..xlayan..cuma xtahan,emel xbenti masuk..da jwb, senyap da..huhu

deena farhana said...

~bez amin~

thanks 4 ur first comment here..inshaallah..moga kita semua mendapat keredhaan Allah swt:)

deena farhana said...

~far8 budak baik~

waah..mau minta belanja ka ni aaa puji2 tuu :P

deena farhana said...

~Ust Abd Razak~

wslm ust..

trm ksh kata2 smgt..betul ckp ust tu..sy menyedari hakikat di dunia ni semuanya kita kena bersiap sedia..

deena farhana said...

~iqbalsyarie~

ye ikbalshari, adik bradik..:P

deena farhana said...

~en sahromnasrudin~

xlayan, jwb je..skg dia da senyap, xhanta ape2 da..hehe

deena farhana said...

~kak Nadiah Sidek~

owh yeke..ramai yg pakai tu skg..tp deena ni sbb kanta gune skali utk pyakit mata ni..huhu..payahnye la klu xnmpak ni :(

deena farhana said...

~melatidaisy~

bilah lagi comeiii..da tgk da :P

deena farhana said...

~NICK IRFAN~

Xtau la napa..

deena farhana said...

~Cik Tiniey~

alhmdulilah baik..fatin pekaba?

deena farhana said...

~HASRUL NIZAM~

huhu...xkontrol cun aih..da mmg ghope xcun..:P

deena farhana said...

~alehkayong~

mekasih byk :)

kella said...

salam deena! baru kesempatan datang sini.. 2-3 hari tak buka blog, ada pula cerita begini?
sepanjang kita membaca blog deena, tidak pula terasa yang deena ni berlagak pandai!? yang kita tengok kat sini ialah deena yang sentiasa merendah diri dengan setiap jawapan pada persoalan dan info yang diberikan! tak tahu pula macamana orang tu kata camtu kat deena! isshhh..
orang dah bagi maklumat dan ilmu.. terimalah seadanya..bahkan haruslah berterima kasih...

begitulah manusia..deena, tak terlpas dari perasaan tak puas hati. kadangkala itu sebenarnya ialah hasutan syaitan tu..
maafkan sahaja dia deena, moga moga Allah bukakan pintu hatinya...

take care deena! :)

mujahidah said...

salam my cousin, alahai..ujian.. spek kita sama pulak. sabarlah..=)

kakibiskut said...

dia minat kat awak la tu.. sebab tu dia concern hal2 macam tu..
bagi la hint skit..heheh

deena farhana said...

~kella~

hi kella...apekaba?xpe kella..deena da tau die siape..hurmm...

thanks kella :))

deena farhana said...

~mujahidah~

wslm kezenku faiqah basyirah...moga sht selalu...yaka sama..nah..baguslah tu..heeheh:)

deena farhana said...

~kakibiskut~

erkk...xdelah minat..klu minat..jiwang skit...hehe