05 December, 2010

Haram Wish Merry Christmas?


Bismillahirrahmanirrahim..

Saya terbaca entri di satu blog ni mengatakan haram wish 'Merry Christmas' pada mereka yang bukan beragama Islam. Di dakwa sesiapa yang wish 'Merry Christmas' dia telah murtad kerana menyokong dan bersekongkol dengan perayaan orang bukan Islam.

Sebelum ni saya sudah pernah mendengarnya, tapi tidak berkesempatan untuk membuat entri dan berkongsi dengan sahabat semua.

Kisah saya, saya dan keluarga beragama Islam, nenek saya Kristian katolik. Bila tiba Aidilfitri, nenek saya itu akan datang ke rumah saya 2,3 hari lebih awal sebelum Hari Raya. Raya pertama dia akan wish pada kami semua 'selamat hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin' dengan senyumannya yang manis.

Saya tahu, dia menghargai kami sekeluarga dan raikan kami. Tiba Hari Christmas, saya dan keluarga akan ke rumahnya, masak dan gembirakan dia. Of course, sejujurnya saya dan keluarga ada wish 'Merry Christmas' pada nenek.

Saya juga tahu di hati-hati kami tiada niat lain, hanyalah sebagai menghargai dan raikan dia. Setiap kali itu juga, nenek akan mengalirkan airmata terharu bila kami peluk dan cium dia masa itu.

Persoalannya, adakah saya dan keluarga telah murtad? (sekali-sekala deena lak tanya korang tak ape kan :P)

Hurmmm....boleh tolong jawab untuk saya tak?

P/s: haih..entri semua pasal halal haram je, ingat ni blog fatwa ke apa?? haishh, ada jugakla blog yang kena gam ni nanti..mintak jauh la..

10 comments:

hairil said...

haram kalo pkul 12 mlm dok tepi tingkap menharapkn santa claus dtg bagi sebijik kete toyota yg diidami selama ini tanpa sebarang usaha yg benar..


:P

jwpan:

abes tu..nenek tu wish raya da kira msuk islam k???

atas dasar hormat..persaudaraan doesnt matter la..

zulkbo said...

salam...
ermmm...tahu tak pe..?
just ucapkan selamat
bercuti je pada rakan
kristian anda..

zulkbo said...

ermmm..tiadalah saya
bermaksud anda sudah
***tad atau apa,bukanlah
saya orang yang layak
menghukumnya,maksud saya
sebaiknya bagi yang faham
hanya akan mengucapkan
selamat bercuti..tidaklah
perlu sehingga mengucapkan
ucapan "merry christmas"
seolah kita juga merayakan
nya..wallahualam.

Boleh refer pada laman forum ini ada membincangkan isu tersebut:

http://www.lubuk.net/forum/viewtopic.php?f=13&t=1009

hairil said...

prkara usul satu bnda yg xkan berubah dan wajib d pertahankn.keesaan Allah tiada awal dn akhir.noted

Hal ni perlu prbincngn yg ditil dn pjg seiring dgn kajian pndgn cendekiawan islam silam dn kontemporari yg bijak melihat situasi dn kondisi


skop di atas:

tpt sabah, majoriti penganut al-masih, some of her families was christ believer...

bkn brmksud keredhaan dgn agama itu hnya krn wish 'merry' yg ada unsur ktuhanan triniti..x lebih dr tuk merapatkn jurang dgn sedarah dging..mempamerkn keramahan akhlak muslim...dgn hrpan sdikit sbyk mampu menarik hati mrk mndekati dn trus memeluk islam..

wasilah yg hikmah dn cantek perlu namun mesti brtepatan agar x smpai mengabaikn usul akidah sniri

sahromnasrudin said...

saya tak berani nak komen coz ilmu lum cukup lagi...takut buat hukuman yang salah akidah saya rosak huhuhuhuh

Ros Illiyyuun said...

Salam :)

Boleh rujuk di link: http://drmaza.com/home/?p=1277

Harap dapat membantu :)

melatidaisy said...
This comment has been removed by the author.
melatidaisy said...

salam alaik ya 'azizati ukhti :)

jazakillah khairan jazaa utk entri ni.. sungguh bilah dpt byk ilmu baru hari ni.alhamdulillah..
environment bilah sejak kecil mmg sgt kurang terdedah kpd golongan bukan muslim, pun bgitu abah bilah ada seorg sahabat bkn muslim yg selama ini sgt berbuat baik dan selalu menolong kami skeluarga.jadi kami slalu jgk wish diorg, berpegang kpd prinsip kami ucapkan selamat sbgai tenda menghormati dia di hari kegembiraan diorg..tanpa menyelitkan sebarang unsur i'tiqad dalam ucapan tu. dan sekarang bilah semakin jelas dgn perkongsian rakan2 di sini. pokoknya terdapat khilaf..dan tugas kita utk menggali lg ilmu tersebut agr tidak taqlid semata2 :)

thanks again kak :)

Far8 budak baik said...

farid tak tahu lahh kak..
ohhh..nenek akak non muslim..
haha..x kene gam punyee..ktorg sapot
akak..=)

kella said...

errr... deena, terus terang kalau nak komen jawapan untuk deena ni, kita kena buka buku dulu ni, tapi tak sempat nak buka buku la, terus nak komen dulu,

tapi yang penting ialah niat di hati tu, kan?

:) jangan marah ya.. :)