30 November, 2010

Haram upload gambar


Bismillahirrahmanirrahim..

Sambung semula entri yang dah lama saya tak repost. Cemomoi marah saya gelak :P..tu la saya terus serius balik buat entri ni..ngeh3..Maaf buat Shika yang sudah lama menunggu. Saya bukanlah orang yang terlalu tepat untuk menjawab, tetapi sekadar kongsi pendapat saya rasa tak salah.

Nampak tajuk entri tu? macam ganas pulak deena menjawab ye. Ok, saya ulang sekali lagi, HARAM UPLOAD GAMBAR DI FACEBOOK, BLOG, MYSPACE dan sebagainya. Hurm..lepas ni adalah orang-orang yang bunyi "memandai je si deena farhana tu buat fatwa, dia sendiri upload gambar kat blogger profile, memang nak kena betol"

Ok, sila baca sampai habis. HARAM UPLOAD GAMBAR SEKIRANYA:

1) Gambar itu mendedahkan aurat atau yang sewaktu dengannya, seperti nampak bentuk tubuh sama ada baju transparent atau sendat (ini memang tak de kompromi!)

2) Gambar berdua, pasangan yang sedang hangat bercinta, pegang-pegang tangan WALAUPUN aweknya pakai tudung (yang ini pun memang tak de kompromi)

3) Gambar 'jangok' yang sengaja diupload untuk dipuji dan dipuja. Tau jangok tu apa? tanya orang kelantan ok.

Sekiranya elemen-elemen yang tertera di atas ada dalam gambar yang kamu upload, maka, haramlah ia. Saya harap itu boleh buat kita semua faham tanpa ada yang rasa susah.

Namun begitu, saya suka untuk mengulas tentang email yang diterima sahabat saya yang berbunyi 'haram setiap perempuan mengupload gambar'. Saya tidak setuju dengan ayat ini.

Jangan terlalu mudah meletakkan hukum tanpa mengambil kira beberapa keadaan sampingan. Ok, upload gambar di blog samalah juga dengan kita ambik gambar untuk guna kat pasport antarabangsa. Sesiapa sahaja boleh tengok muka kita. Tak ada beza, alam maya ataupun alam nyata.

Kalau yang buat email tajuk 'haram setiap perempuan mengupload gambar' itu memang tiada satu pun gambar dia pernah ambik, saya memang tabik spring kat dia! mustahil kan tak pernah ambik gambar dan penuhi urusan-urusan yang memerlukan gambar pasport anda!

Macam di mesir, masa saya dalam pengajian, kawan saya pakai purdah, untuk nak isi borang masuk exam, gambar berukuran pasport TIDAK MEMAKAI PURDAH diperlukan untuk syarat masuk exam. Jadi terpaksa penuhi syarat tu untuk membolehkan dia masuk peperiksaan.

Ok, saya nak sentuh email tu sentuh pasal perempuan yang memakai purdah yang upload gambar kat blog dan ayat ni 'amat malang! anda secara tak langsung adalah wanita yang tidak memiliki perasaan malu pada khalayak' sangat buat saya terkejut!

Tak perlu tumpu pada yang berpurdah je, pakai purdah ke, tak pakai purdah ke sama je. Janganlah kita terlalu mudah menghukum pada sesuatu hal yang hanya akan buat kita tergantung antara syurga dan neraka. Faham kan maksud saya. Kalau betul-betul nak perjuangkan soal hukum, tu ha, masih bertimbun orang yang minum arak, masih ramai orang tak solat fardhu 5 waktu.

Berbalik pada soal upload gambar, bagi saya niat tu paling penting la. Ok, sebelum orang tanya saya 'deena upload gambar kat blogger profile untuk apa?' baik saya jawab siap-siap.

Mula-mula saya ada blog, saya tak letak gambar saya, saya letak gambar sandal ladies yang ada sejambak bunga kat sandal tu, siapa yang dah lama kenal saya, diorang kenal la tu saya sebab memang pic tu yang akan naik tiap kali saya follow dan komen entri org.

Tapi, saya dah tukar sebab saya pernah ikut satu sesi motivasi bertajuk 'diri saya'. Ada satu soalan yang buat saya betul-betul tergamam 'anda, diri anda dan nama anda, anda ibaratkan seperti apa?'

Masa tu kebetulan sangat saya lak buh gambar sandal! adoi..cantik dah nama sebelah, sekalinya imej sliper! kalau buh imej diamond tak apa jugak..

Kemudian, saya berfikir. Saya menulis untuk diri dan orang lain, jadi saya rasa, upload gambar saya yang kecik itu sudah memadai untuk menghormati pembaca-pembaca blog saya :) supaya mereka pun tahu bahawa yang menulis ini adalah manusia dan bukan jin,ok.

Ini hanya prinsip peribadi, tak semestinya orang atau blogger-blogger yang lain sama macam saya fikir..Kan? blogger yang tak letak gambar dia pun saya hormat dan hargai, lebih-lebih lagi yang letak word agung seperti subhanallah..Allahuakbar..saya sangat tenang melihatnya :)

Saya rasa dah panjang sangat entri ni, ada baiknya saya stop dulu, nanti letih sahabat semua nak baca. Insha Allah, bertemu di entri akan datang :)

note: deena suka ambik gambar, jangan tak tau :P hehe

36 comments:

Nadiah Sidek said...

tergelak baca ayat ni:

"Masa tu kebetulan sangat saya lak buh gambar sandal! adoi..cantik dah nama sebelah, sekalinya imej sliper! kalau buh imej diamond tak apa jugak."

ehehe..

hairil said...

camni haram la nikon aku.....

:(

abih kuat aku snap ayam x pakai baju je pun...haram ke???


:P

kella said...

hehehe... deena suka amik gambat rupanya!

tapi kan deena, ada sesetengah mereka ni cepat sangat menjatuhkan hukuman.. meluru sangat, hingga memerangkap diri sendiri!

tapi gambar deena yang itu tu... cantik dan sopan sekali! i like 100x :)

melatidaisy said...

salam kak.

hoho.. entri akak semakin lawak..tp dont worry, lawak ade isi :)

ttg oploading pict tu,i agreed with u, apapun yg penting berbalik kpd niat..kalau masa tgh nk upload tu agk2 terberangan org nk puji kita maka fikir2kan lah balik..(ni pendapat bilah je :) )

note : bilah pun suka ambik gamba :)

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Saya setuju dengan deena, tak bolehlah nak upload gambar sebarangan

cun09 said...

salam deena...

pic kita, hak milik kita :)

motivasi bertajuk 'diri saya'. - cam best jeee nanti buat n3 pasai niii!!!

sahromnasrudin said...

salam..saya suka tuan punya blog letak gambar pic sendiri..ini pandangan saya tetapi bukan fakta:-

- yang letak pic sendiri nie, depa berani..bukan jenis baling batu sembunyi tangan..

- saya tak suka blog yang tulis berdekah-dekah mcm bagus tetapi blog tak letak nama sendiri, letak plak gambar yang ntah apa-apa ntah...( saya gelarkan mereka nie penakut)

-sebab tue, blog deena nie bagus pada pandangan saya..gune nama sendiri, letak pic sendiri dan entri yang bagus..tahniah dan teruskan ya

Hamizah said...

jgn terlalu rigid,kan?

MyNameisNurul said...

hamizah, I like ur statement! Well Alang, i know jangok. haha.

Far8 budak baik said...

kalau lelaki takpe kn..
hihihi..nice info..
touching farid bace...huh

MIMI THE GADIS said...

alamak..sy terdedah :(

nurazzah8 said...

Salam Deena, terimakasih sudi singgah blog hobi akak...nanti bila-bila senang jenguklah blog akak lagi satu ya ...

http://www.nurazzah8.blogspot.com

tqvm

kella said...

deena, kita tag deena di sini! :)

http://kellazule.blogspot.com/2010/12/tag-dari-lya.html

Nida said...

Salam Deena..

Kalau tengok remaja sekarang memang lebih daring dalam mengupload gambar.. dengan selamba pakai baju sendat, berpegangan dan berpelukan dengan bukan muhrim... ntah ler

zulkbo said...

salam..
jangan cakap upload masuk ke laman web yang bergambar lucah pun dah haram,begitu juga bab judi dan lagu yang melalaikan..

deena farhana said...

~kak Nadiah Sidek~

ehehe..tkejut beruk mase tu..aikkk..ade lak buh imej sliperr..hampehh tol :P

deena farhana said...

~hairil~

ooohh,kalau ayam...snap smpai nikon awak pengsan pon bolehhhh..haha :P

deena farhana said...

~kella~

ya..suka ambik gamba...bila nak ambik gamba dgn kella plak??hehe

ne ada cantik..gamba kella lg cantik.. :)

deena farhana said...

~melatidaisy~

err..lawak eh..hehe..kang seyes sgt ada org tcabut kening kang baca..ekekeke...

nice opinion:)

deena farhana said...

~Ust Abd Razak~

ya betul..jgn upload sebarangan la..

deena farhana said...

~kak cun09~

insha Allah..akan cuba dikongsi sesi motivasi itu :)

deena farhana said...

~en Sahromnasrudin~

dulu letak imej sliperr..hehe..letih2 ayah sy buh nama, skalinye gamba..gamba sliperr..adoi..

mekasih..i do visit ur blog :)

deena farhana said...

~kak hamizah~

yeap..:)

deena farhana said...

~Nurul~

what is jangokk?? hehe

deena farhana said...

~Far8 budak baik~

lelaki pon kena jaga jugak..:)

deena farhana said...

~MIMI THE GADIS~

:)

welcome to my page mimi :)

deena farhana said...

~nurazzah8~

sama2 kak..deena dah gi..dah follow :)

slm kenal dr deena..

deena farhana said...

~kella~

owhh....sejujurnya hutang tag sgt bertimbun kella... :((

adoi...camane ni...err :(

anyway, thanks for the tag..insha Allah...klu ada ruang deena buat ea..

deena farhana said...

~kak Nida~

ha ah...very daring...xtaula..ibu bapa penting dlm hal ni...take note la..

deena farhana said...

~en zulkbo~

betul tu..itu lg satu isu yg mmg sgt parah. laman2 lucah yg tidak terkira di alam maya..bahaya sungguh

moga kita terpelihara..

HASRUL NIZAM said...

Salam ziarah...

X salah nak bergambar, tapi biarlah bersopan, appropriate with the situation and person, besides that, adab as a Muslim paling kena jaga... mane2 yg langgar syara', itu yg x bleh :)

ainhany said...

Salam Deena,

alamak mcm terkana btg idung yg dh penyet nie...huhuu.

setuju dgn pandangan deen pasal FB dan pic tu. Tugas dakwah kita lum selesai..masih ramai yg rabun mgabaikan aurat dan hukum. Muga mereka akan celek dan insaf

apa pula deena kata ek myprofile?
akak masih manusia yg alergik ngn lensa....huhuuu
Yg baik itu allah jua ilhamkan

deena farhana said...

~HASRUL NIZAM~

ye betul tu dik..:)

deena farhana said...

~kak ainhany~

ws kak..profile kak? ok je..pic bunge gituw..deena suka bunge..hehe

alergie lensa...hurmm..sbb ape kak?

al_hakim said...

salam ziarah kak..
berdakwah mmg bnyak halangannye..bersabrlah..=)

deena farhana said...

~al_hakim~

selamat dtg hakim:)