08 February, 2010

Lagu blog saya berunsur syirik?


Bismillahirrahmanirrahim..


Saya mendapat beberapa emel dan offline Yahoo Messenger mengatakan lagu yang berkumandang di blog saya ini berunsur syirik. Dulu lagu Jalan Lurus, orang kata lagu church.

Ku merintih, aku menangis
ku meratap, aku mengharap
ku meminta,
dihidupkan semula

agar dapat kembali ke dunia nyata..

Perjalanan roh ku,
melengkapi sebuah kembara,
singgah di rahim bonda,
sebelum menjejak ke dunia,
menanti di barzakh,
sebelum berangkat ke Mahsyar,
diperhitung amalan, penentu syurga atau sebaliknya..

Tanah yang basah berwarna merah,
semerah mawar dan juga rindu,

tujuh langkah pun baru berlalu,
seusai talkin bernada syahdu,
tenang dan damai di pusaraku,
nisan batu menjadi tugu,
namun tak siapa pun tahu resah penantianku..

Terbangkitnya aku dari sebuah kematian,
seakan ku dengari,
tangis mereka yang ku tinggalkan,
kehidupan di sini bukan suatu khayalan,
tetapi ia sebenar kejadian..

Kembali oh kembali,
kembalilah ke dalam diri,
sendirian sendiri,
sendiri bertemankan sepi,
hanya kain putih yang membaluti tubuhku,
terbujur dan kaku,
jasad di dalam keranda kayu..

Ajal yang datang di muka pintu,
tiada siapa yang memberitahu,
tiada siapa pun dapat hindari,
tiada siapa yang terkecuali,
lemah jemari, nafas terhenti,
tidak tergambar sakitnya mati,

cukup sekali, tak sanggup untuk ku mengulangi..

Jantung berdegup kencang,

menantikan malaikat datang,
menggigil ketakutan gelap pekat di pandangan,
selama ini diceritakan,
kini aku merasakan,
di alam barzakh jasad dikebumikan..

Ku merintih, aku menangis,
ku meratap, aku mengharap,
ku meminta dihidupkan semula,
agar dapat kembali ke dunia nyata..

~Menanti Di Barzakh by Far East~

Saya mohon jasa baik sesiapa yang telah menghantar emel dan offline agar dapat menjelaskan pada saya, mana part yang syirik dalam lagu ini. Jika tidak mahu berkongsi dalam ruangan komen, sila emelkan terus kepada saya. Pandangan dan pendapat sahabat-sahabat yang lain juga dialu-alukan.

p/s: kalau saya letak lagu balada ataupun rock ok tak?
;)

34 comments:

melatidaisy said...

salam alaik ukhti fillah :)

semoga tenang sentiasa dalam rahmatNya..
maaf, sy tak nampak any part yang menjurus kpd syirik dlm lirik ni..atau pandangan sy di hijabkan kah?? insyaAllah tak..sy kenal lagu and lirik ni dah lama..since years ago..and each time dengar lagu ni..getaran di dada semakin kuat..terasa diri sangat belum cukup amal untuk menghadapi alam barzakh..terasa mati itu makin hampir..

firman Allah yg bermaksud,

“Dan ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: “Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan adalah benar-benar kezaliman yang besar.” [Luqman:13]

na'udzubillah..semoga kita semua dilindungiNya.

ZihNuN FaTiN said...

deena:

saya pun setuju dgn melati..rasanya tak ada masalah dengan lagu ni..

letak lagu apa pun,bg saya tak ada masalah tapi mungkin lebih baik deena tak buat autoplay lagu..

cuba cari gadget yg boleh di'play'kan sendiri oleh pembaca..sy pun agak terkejut sblm ni,buka2 je blog bunyi music..hehehe..

deena farhana said...

to melatidaisy,

slm..terima kasih atas komen, u are my bestiest friend! sejujurnya, sy sedih bila ada org duk kata lagu ni syirik..trkejut sy..

diorg kata problem kat lyric..tapi sy xnampak pun ade problem dgn lyric lagu ni..

u already knew that i've found diz song at ur blog, rite..then i grab to my site..

thats why i sent a very special invitation for u! ^_^

thanks again for being my sweetest friend..

deena farhana said...

to zihnun Fatin,

terima kasih sudi luangkan masa drop komen kt sini..n komen psl lagu ni..

im appreciate ur nice suggestion..i'll think of it :)
but i've used autoplay song since diz blog created..

but, anyway..very appreciate it! thank you very much for being my friend too..

melatidaisy said...
This comment has been removed by the author.
melatidaisy said...

deeNa :

cool dear..mereka boleh datangkan bukti kalau nak cakap mcm tu..selagi tiada bukti then nothing to do..right? :)

thanks too for dis frenship..may Allah bless u always..

semoga ukhwah dalam rahmat-nya selalu :)

Nadiah Sidek said...

antara lagu favourite akk ni! err..tapi each time akk masuk blog deena & blog sape2 pun, akk tak dgr apa2 sbb selalu buat mute & selalu tak ingat nak on balik..hehe..

lagu ni berunsur syirik?? akk tak nmpk pulak tang mana yg dimaksudkn ada unsur syirik tu. masa awal2 'kenal' lagu ni, sebak je rasa sbb lagu ni mengingatkn pd kematian. tak terfikir lak benda lain.

kena tanya pd si pemberi emel & YM tu la apa yg dia maksudkn dgn syirik kat lagu ni

Honeyz said...

salam buat kak intan yg dirindui ^_^

first of all, thanx sbb invite saye utk beri komen kt n3 terbaru ni.. ingtkan psl ape.. tgk tajuk, "lagu kt blog..", tertanye2 lagu ape (selalu saye mute.hehe)..so ni saya x wat mute, barula tau lagu ape.. and what a surprise! ni atr lagu fav saye kalau akak nk tau ^_^ kat blog saye ade gak nasyid ni, tp sy letak byk nasyid, random, jd mgkn mase akak visit, nasyid lain yg akak dgr =D

for me, nasyid ni langsung x berunsur syirik.. tp tula, xtaula kalau2 pandangan sy dihijabkan. tp rasenye tak kot(mudah2an..aamiiin).. apepun, ni bukan bias ke ape ke.. bukan sbb saye minat, jd saya terus nk pertahankan lagu ni..

sy perhatikan lirik nasyid ni dan cube hayatinye.. serius touching.. cukup menyentuh hati, mendatangkan keinsafan.. membuatkan diri lebih beringat akan hakikat kematian.. x pernah jemu saya dgr biarpun berulang kali..

sy pun tertanye2 gak ni.. part mane yg dikatakan syirik? yg kasi emel n offline kat akak tu xde sebut ke? kalau nk kate (dakwa) sesuatu tu, biarlah ada bukti sekali.. leh kasitau saye tak kenapa kalian kate nasyid ni berunsur syirik? serius saya mmg x nampak mane syiriknya...

ntahla kak. apepun, akak xyah ambil kisah sgt ye.. sy rase ramai yg berada di pihak yg same ngan akak.. termasuklah saye sendiri ^_^

miss u~

p/s: sbnrnye skrg tgh bz ngan presentation, esemen, xm, kuiz.. ni pn br je hbs discussion n siapkan slide utk present esok. saje jenguk blog jp, x sign pn, tp sbb tgk de special invitation dr akak, sy pn sign la.. demi nk drop komen kat n3 akak ni.. thanx tau kak sbb invite :)

Honeyz said...

lepas sy dah post comment td, tgk2.. adeh.. pnjgnye.. hehe. sorila ye kak. saya mmg jenis suke tulis pnjg2.. kesian akak kena bace pnjg2 ni..hehe.

lame saya x drop komen kt entri2 akak kan? maaf sgt2.. serius tgh musim bz ni.. inshaAllah de kesempatan, saya ziarah n bace2 sambil drop komen ye... akak jage diri baik2 tau! wassalam...

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hehe.. nda habis2 bah dorang neh kan komen dan mengkritik blog adik.. enda apa bah maksudnya ada orang yg prihatin tu dik..wink2 ;)
kak rasa ini mmg lagu lama kan, and the lirik ok apa..pendapat kak lirik lagu ini peringatan kpada manusia yg hidup dan bersedia menuju alam yg lain, dgr muzik pon boleh meremang kak dibuatnya apatah lagi kalu betul diamati liriknya...
Pada orang yg kata lirik lagu neh syirik, nak tau jg part mana kan.. mana tau ada hujah yg kukuh boleh katakan lirik lagu neh syirik.. hihi.. nanti leh sharing dan buat open discusion kan.. wink2 ;)

deena farhana said...

to melatidaisy again ^_^

im okay..maybe someone who never heard diz song before i think..anyway, thanks a lot..

deena farhana said...

to Nadiah Sidek,

favorite song ye..huhu..i never heard diz song before..jumpe kat blog kwn (melatidaisy) terus terjatuh hati..gi grab lagu blog die..huhu..

tibe2 ade lak org yg xdikenali duk kata lagu kat blog sy ni ade unsur2 syirik..tkejut sgt la..huhu

anyway, thanks a lot to kak Nadiah for dropping ur words here..

glad to know you..hugs and kisses to safiyyah..

deena farhana said...

to Honeyz,

slm hani..uhuh..thanks so much dear for ur long nice comment!

tu la, actually tkejut juge tetibe ade lak ananymous person send emel kat kak, phtu ananymous nickname bg offline ckp lagu blog kak ade unsur syirik! what a shock! huhu..

first time dgr lagu ni, ya Allah..syahdunye..terus terpikat and then grab dr blog kwn~melatidaisy(special hugs for u) buh kat blog kak la..

xsangke plak ade yg coment lagu ni syirik..tekezut sgt2..ade gak la bls emel, kak tye tang mane yg syirik..die kate tang lirik..huhu, lirik tang mana dia xckp plak..

xpela, kak buat entri ni just nk tau pndangan org lain n kwn2..

special hugs for u too coz always spent time to drop coment even bz pon..

moga hani sentiasa maju jaya and thanks so much for diz relationship!

xpe tulis pjg2 pun, kak lagi suke.. ^_^

deena farhana said...

to Puan Sufy (huhu, pemalas mau tulis nick kak yg tertera ituu..sorry)

fisrtly, thank u very much for ur comment..lagu ni memg best, dengar mula2 tu..adui..syahdu..teringat terus dosa2..

biasalah kak, kita xblh jangka hati n pndangan org lain..tp sy tetap mau pertahankan lagu ni..ini lagu tidak syirik..

mcm ja hebat ba sepa yg ckp psl syirik2 ni..jd lagu yg lain2 yg masih blambak lirik yg xtentu2 tu nda syirik ka?huhu.. so weird for me..

anyway, hugs to u too for ur nice comment!

keep in touch..

NURUL IZZA said...

salam kenal deena..
mana part yg syirik..iza pon suka je lagu ni.mengngatkan kita utk mati..

deena farhana said...

to NURUL IZZA,

salam pkenalan juga dr sy utk iza..

thanks so much for ur sweet comment here..sy pun xtau lah part yg mana syirik ni..duk cari juge..tp xtaulah..mcm xjumpe..

i realy like diz song..sgt terkesan di jiwa..such a very beautiful song..

anyway, thanks again for ur sincere coming!

Musafir Hina said...
This comment has been removed by the author.
Fakhrul Islami said...

assalamualaikum...
wallahualam... sy sendiri masih terfikir di bahagian mana di dalam lirik ni yang dikatakan syirik. Kalau boleh cuba tanya orang yang kata lagu ni syirik tu, minta dia terangkan. ini pertama kali sy dengar yang lirik lagu ni ada unsur syirik. kalau yang mengatakan lagu ni syirik berkata dia hanya mendapat maklumat daripada rakannya, minta dia bertanya pada rakannya. kalau rakannnya juga tak tahu. tolong minta mereka berhenti menyebarkan perkara-perkara yang tak pasti mcm ni. sy sndiri nak juga tahu bahagian mana yang dikatakan syirik tu. sampai sekarang masih berfikir dan cuba menghayati lirik lagu ni.
maaf kalau ada salah silap.

deena farhana said...

to Fakhrul Islami,

waalaikumussalam,

pertama sekali, trm ksh sbb dh luangkn masa utk menulis sesuatu di sini..sy sgt mghargainye..itu la, sy pun xpasti lg..until now, xtau part mana yg syirik dlm lirik lagu ni..

xpe, sy tgh berusaha utk berbincang cara elok dgn ananymous emel sender n ym kt sy tu..sy xkenal org2 tu..

dulu sblm buh lagu ni, dia duk kata lagu blog sy lagu gereja pulak..adoila..

apepun, trm ksh skali lg..

Werdah said...

Salam deena farhana,

saya baca lirik ni dan dapati tak ada unsur syirikpun (cuba mencari tetapi tak nampak).. liriknya juga begitu menginsafkan.. terbayang di alam barzakh.. keseorangan bila ditinggalkan dan saat-saat menanti malaikat datang, tak dapat nak bayangkan betapa jantung berdegup, terkepit dik tanah yang menghimpit.. oh memang terkesan..

deena farhana said...

to Werdah,

slm werdah.

trm ksh sudi drop komen kat sini. ye, diz is such a nice song..memang meresap di jiwa..

skali lg, trm ksh atas kunjungan ukhuwah dr werdah..moga jalinan yg terbina berkekalan.. ^_^

♥Niesa' imana♥ said...

*comment yg ke-22..=)

salam,kak farra..
disebabkan akak seru nama ana jadi ana datang la bah pi sini..hee..^_^

kaifahal ukhti...??
asif lambat sket dtg cni..
msti akak rindu kat ana kan..huhu..

well...cut it short..
ekceli,ana da lame dengar pasal ni..
plus ana pernah terbaca kat satu website ni yang mengatakan bait2 lagu ni mengandungi unsur "kesyirikan"..
akak dan sahabat2 len blh tgk kat link nih..

http://bahaya-syirik.blogspot.com/2007/07/isu-021-element-syirik-di-dalam-lagu.html

ana sedih la dengan ummat sekarang..
satu perkara yg mereka lihat..
macam2 persepsi yg diorang buat..
seperti yang ana dengar baru-baru ni laa..
ada kumpulan nasyid baru yang di cop "murtad"..astagfirullah..
terkejut jugak ana masa mula2 dengar...

apa2 pun..mari la kita sama2 muhasabah balik diri kita dalam membuat penilaian dan menyelidik sesuatu perkara sebelum membuat sesuatu hukuman..

Apa kata hadith mengenai mereka yang menghukum sesat, syirik dan kafir?

Hadith Rasulullah yang terdapat dalam Sahih Bukhari no 5752 yang bererti :

“Barangsiapa mengatakan kepada saudaranya dengan Wahai Kafir, maka kekafiran itu kembali kepada salah satunya “

Begitulah juga sesiapa yang menuduh seorang Muslim dengan tuduhan syirik maka orang yang menuduh itu sendiri akan jatuh ke dalam kesyirikan tersebut sebagaimana yang telah diterangkan dalam hadith dari Huzaifah bin Yaman di mana RasuluLlah saw bersabda yang bererti :

Sesungguhnya perkara yang aku khuatirkan ke atas kamu semua adalah seseorang yang telah membaca al Quran sehingga apabila telah nampak kepandaiannya dalam al Quran dan dia telah menjadi pendokong Islam, tiba-tiba sahaja dia merubahnya kepada sesuatu yang dikehendaki oleh ALlah, maka iapun terlepas dari al Quran dan melemparkannya ke belakang serta mengancam tetangganya dengan pedang sambil melemparinya dengan tuduhan syirik. Aku bertanya : Wahai Nabi ALlah mana di antara keduanya yang lebih patut di anggap melakukan kesyirikan? Orang yang dituduh ataukah yang melemparkan tuduhan? Nabi menjawab : Yang melemparkan tuduhan.

(Hadith dikeluarkan oleh Ibnu Hibban pada hadith no 81 dan Ibnu Kathir dalam tafsirnya jilid II/266, dia berkata : Isnad Hadith ini bagus. Begitu juga ditakhrij oleh Al Bazzar dalam Musnadnya dengan pernyataan yang sama, At Thabroni dalam Al Kabir dan As Saghir dengan pernyataan yang sama dan Ibnu Abi Ashim dalam kitab As Sunnah).

Dalam sahih Bukhari pada hadith nombor 2227 disebutkan bahawa Nabi sallaLLahu ‘alaihi wasallam telah bersabda yang bererti :

“Barangsiapa yang melaknat seorang Mukmin maka itu seperti membunuhnya dan barangsiapa yang menuduh seorang Mukmin dengan kekafiran maka itu seperti membunuhnya.”

Lihatlah betapa besar implikasi orang yang menghukum kafir, musyrik tanpa hak ke atas umat Islam. Kepada mereka yang mengikut berfikrah sedemikian marilah kita cari pengislahan diri.. Selidikilah dan kajilah dahulu sebelum membuat apa-apa pernyataan...

segala yg baik datang dari ALLAH swt..dan segala kekurangan dan kelemahan adalah kekhilafan ana sendiri..wallahu'alam..

p/s:
asif,kak farra..da mcm karangan pmr plak comment ana..hee..^_^

iqbalsyarie said...

salam kak.saya dah baca dah...dan saya pun tak faham nape org tu boleh kata mcm tu!pelik jew...takpela kak,macam apa yg akak kata,ini salah satu drpd cabaran dakwah~biasala...

Faarihin said...

singgah di sini tuan umah..

err.. tak pernah pula dengar pasal lagu ni ada syirik? ni baru first time saya dengar.. hmm.. nak juga tahu kenapa orang tu cakap macam tu..

deena farhana said...

to Niesa" Imana,

ini diaa org yg ditunggu2 ni kemunculannya...akhirnya sudah muncul..huhu

thanks niesa.. sudi dtg n drop komen, sgt hargai komen dr niesa, pjg pun xapa, lg best..lg byk pengisian..

trm ksh ats link dr niesa tu, huhu barula tau rupanya memang ada org duk kata lgu ni syirik..adoila..

siapa bro nawawi tu ye? ish..menakutkan betul..anyway thanks again for ur nice coment..

keep in touch..

deena farhana said...

to iqbalsyarie,

ini pun sama, kehadirannya utk mendropkan komen sgt dinanti2..hehe

ye dik, xpelah..mgkin itu yg dinamakan dugaan dlm berdakwah..huhu..buh lagu nasyid susah, kalo buh lagu rock, xde la syirik kot ekk..huhu..

anyway, thanks for coming..

deena farhana said...

to Faarihin,

selamat dtg :)

sy pun sama, trkejut sgt2 bila ada org hnta emel kata sy buh lagu syirik n sesat kat blog..

cuba search link yg saudari Niesa imana bg tu..kat sana ada dia ckp psl lirik lagu ni ade unsur syirik..

tkejut juga baca, rupanya memg ada yg duk kata lagu ni syirik..

anyway, trm ksh ye sudi dtg sini bg komen..slm kenal dr sy..

fa10 said...

Deena,

Akak rasa ok jer... kena tanya balik kat org tu. Klu ada unsur syirik mesti nasyid ni dan kena ban.

Akak setuju tu kalau Deena cari radio yg boleh dimute oleh pembaca. Sebenarnya akak pun x berapa suka lagu kat blog ... bising dan menggangguan bacaan. Biasanya akak memblog walking time anak2 dah tidur... takut diorg terjaga sbb tu x suka ada lagu2 ni. Tapi best juga nasyid ni... 1st time dengar

deena farhana said...

to fa10,

thanks sudi dtg..dah tya..tapi biasalah,susah nak discuss dgn org yg nak tak nak je ni...tapi kalo komen nombor satu..

psl cadangan kak tu, trm ksh..will think of it...
anyway, thank u so much for ur sincerely..

moga anak2 kak terus maju..

ismihairil said...

org yg kata lagu ni syirik sbnarya mngalami mslh tekanan sebab sejak dr skolah smpai skg gagal dipilih sbgai vokalis kump nasyid....
lalu dgn sewenang2nya mengeluarkan fatwa yg exstream!!

:P

deena farhana said...

to ismihairil,

trm ksh..sudi drop komen kt sini..glad to know u..rahman's housemate!

mungkinla kot ade mslh tekanan..smp akg duk xpuas hati dgn sy org2 yg mberi komen ituu :(

tp xpelah, ikut depalaa nk kata paa..

anyway, thanks for coming here.. :)

Blackwinter said...

syirik???
lagu nasyid cmni pon kate syirik?
klu lagu barat logik gak nk kate syirik...
lagu ni lagi mnginsafkan adela...
mngingatkn kite pd kematian...
xtau la klu sy y silap...
tp bg sy, lagu ni mmg mnginsfkn...
sayup je dgr~

deena farhana said...

to Blackwinter,

slm kenal buat Blackwinter..trm ksh sudi drop komen kat sini even entri ni dah lama..itu tandanya Blackwinter meneroka blog saya dengan istimewa sekali, sy sgt menghargainya dan semoga Blackwinter sudi utk menjalin ukhuwah dgn pena sy..:)

sy pun mcm tu, dgr lagu ni..rasa insaf je..btw, thanks 4 coming here:)

Blackwinter said...

salam kembali...
semoga ikatan ukhuwah y tjalin mndpt barakah drp Allah S.W.T...
Semoga pngetahuan & ilmu serta pngalaman yg ad dpt dikongsi bersama...
yg baik jdkn tauladan, yg buruk jdkn smpadan...
andai saudari bkesempatan, jnguk2 la blog sy...
sy bsedia mnerima kritikan...
lagipon sy mseh bdk bru bljr~ =)