05 July, 2010

Argentina ayam mati!


Bismillahirrahmanirrahim..


Semalam Argentina kalah di tangan Jerman. Wahai penyokong Argentina, senyumlah. Wahai adikku deen sayang, senyumlah..

Saat Jerman memiliki gol pertama seawal minit ke 3 perlawanan, adik saya deen kata "ah, nda apa, awal lagi, come on argentina!" dia masih setia memberi semangat pada team favorite nya itu (macamlah diorang dengar deen tu bg semangat dr sini :P)

Kemudian, gol kedua menyusul, deen masih setia memberi kata-kata perangsang buat Argentina, "come on!! ini masanya tunjuk kehebatan!" saya tengok dia masih penuh berharap.

Gol ketiga Jerman muncul, deen kata "argentina..ko main bola ka..main pingpong ni!!" saya tengok muka dia sudah berubah. Raut wajahnya sangat ketara sudah berputus harap. Dia menongkat dagu memandang skrin televisyen untuk menghabiskan detik perlawanan itu.

Kemudian, tanpa disangka..gol ke empat Jerman muncul di saat akhir, dan gol ini membuatkan deen berkata "argentinaaaaaaaa ayam matiiiiiiii!!!!! maradona!! pi kuburr semua ayam matii ko niiii terutama si messi!! cissss!! kalau macam niiii, aku lebih rela sokong team malaysia yang kentut-kentut ja, dari sokong ko argentinaa!"

Punyalah dia marah. Bangun pagi tadi saya suruh solat subuh, moody tahap gaban budak tu..hadoii laa..saya kata, "mau jumpa Allah xboleh moody macam tu..xkan moody pasal argentina kalah, adat bertanding ada menang, ada kalah, kena terimala.."

Dia jawab "mana ada moody..ok ja...tapi argentina memang ayam mati" adehh...xmoody konon..huaahahaha...sabar lah wahai adikku..team bola bukan ada satu..silalah jadi jerman fans :P (ni kalau dia baca ni..kompom saya kena)

P/s: maradona said "argentina most better than Germany, watch out" and deena said "maradona..watch out ur words after this" hehe..

17 comments:

Pn Kartini said...

Salam dear:)

Tersenyum subuh2 hari nii..baca ragam peminat cilik ..aduhai..:)

Semoga hari ini adinda deena,dik deen dah boleh tersenyum..:):)

Abd Razak said...

Salam...

Buat saya tersenyum pepagi ni baca cerita ukhti ni..

Kekecewaan mengamit semua penyokong argentina..

Sila ambik award kat N3 saya tazkirah dan anugerah...

melatidaisy said...

salam alaik ukhti syg,

hehehe..sian deen, adik bilah pn kecewa abis bile argentina kalah,tp die tak tgk live sbb esok nye tu die exam,skali pagi2 tgh siap2 nk g skolah die tgk tv n dpt tau argentina kalah terus die nangis, bkn stakat moody..huhu.kuat nye penangan bola di hati budak2..apatah lg yg tua :)

cemomoi said...

lebih baik sokong otromen, walopun lampu dah merah menang tetap menangggg

light 0F happiness said...

salam kak deena

HAHA. argentina ayam mati :)
adui sedih tgk argentina main..

zulkbo said...

salam..
lepas ni reramai kita
sokong German la pulak
jangkaan saya Holland VS GERmany
di final...

sahromnasrudin said...

rian dibalas dengan riak..jaga kata-katamu maradona huhuhuh

penjejak maya said...

salam,

pertahanan argentina rapuh macam biskut lemak tu..

Mohammad Hairil bin Abdul Rahim said...

terbaik lah ozil..!!

iqbalsyarie said...

len kali susuh dia join saya,sokong german..hahaha

cun09 said...

salam dik...

akak tak reti nak citer pasal bola maaf ^_^

akak kurang sihat, tapi tiket dah beli...minggu depan inyaALLAH akak akan ke sabah...boleh jupe deena?

NICK IRFAN said...

eh! ape bnda ayam mati tu?

deena farhana said...

to Pn Kartini,

wslm kak tinie..eheh..ragam budak2 mcmni lah kak, yg tua2 pun kena lah layan gak..tq kak :)


to Abd Razak,

hehe..mmg kecewa habis..mekasih award ya:)


to melatidaisy,

wslm bilah syg..samelah adik kite ye..deen pun hampir2 nangis dah..huhu

deena farhana said...

to cemomoi,

haaa, bgus tu..okeh2 otromen skong xskong ttp menang..hee


to light OF happines,

wslm dik..hehe,ayam mati..wah, mesti argentina fans gak ni kan? hehe


to zulkbo,

yaaa, ayuhh vote 4 germany!!

deena farhana said...

to sahromnasrudin,

huhu..tu lah..jgn blagak, kan da kalah..hehe


to penjejak maya,

biskut lemak manis berkrim disukai ramai...hehehe


to Mohammad Hairil bin Abdul Rahim,

terbaekk!!

deena farhana said...

to iqbalsyarie,

yaaa, ust iqbal german fans! yess


to cun09,

wslm kak, eheh..xpe kak..deena pun layan sisi je bola ni..join2 adik..yeke nk dtg sbh?? bile tu? boleh2 insyaAllah, nti bgtau bile nk dtg, akan cuba di aturkn pertemuan :)


to NICK IRFAN,

welcome to my page :) first time drop coment ye..eheh..ayam mati tu istilah utk sabahan mksud die lbh kurang "takde guna or useless" ..hehe

melatidaisy said...

salam alaik kak deena

jemput dtg amk award di blog bilah ye, ada award dari melatidaisy :)

sayang akak sokmo ^_^