19 June, 2010

Again and again


Bismillahirrahmanirrahim..


Empat hari tinggal blog terkontang sepi. Komitmen dan tugasan yang terpikul di pundak adalah prioriti yang harus diselesaikan. Niat di hati memang ingin menjenguk blog. Kemudian, dapat mesej dari kawan yang chatbox diserang oleh seseorang yang saya sendiri tidak kenal.

Nickname 'aku' mula bertapa di chatbox saya petang tadi. Saya sudah baca semuanya. Tidak apalah, bagi saya itu sudah lumrah. Rasanya ini kali ke empat chatbox saya bergegar. Saya sudah maklum, dunia blogging memang begitu. Blog kawan-kawan yang berupa ilmiah apatah lagi yang berbicara soal politik memang selalu kena.

Saya tiada masalah dengan insan yang bernama 'aku', cuma saya mahu katakan, saya tidak punya masa untuk layan benda sia-sia seperti ini kerana saya masih banyak kerja yang mesti saya fikir dan siapkan.

Sebelum ini, chatbox saya diserang kerana hal yang sama. Saya dikatakan ekstrem berpolitik, ekstrem pada Tok Guru Nik Aziz. Saya pun tercari-cari juga mana satu entri dalam blog saya yang terlalu taksub dengan politik? Kalau entri pasal Safuan Hilmi, oh itu bukan entri politik bagi saya.

Saya sangat tidak suka pada hal seperti ini, jadi dengan ini saya beralah. Jika pena yang saya tarikan di laman ini mengguris mana-mana pihak atau menimbulkan rasa tidak selesa pada sesiapa, saya mohon maaf.

Terima kasih pada semua sahabat yang cuba mempertahankan saya terutama adik saya nurul, dan saya seru agar tidak terlalu beremosi kerana hal seperti ini tidak akan selesai serta tidak akan ada kesudahan. Ini benda yang terlalu remeh.

Lagi banyak benda yang lebih penting untuk kita bahaskan. Terima kasih sekali lagi :)


22 comments:

ismihairil said...

teennnnnnnNnaaaaaang.....

TUKANG KATA said...

Kalaulah semua org berpegang pada prinsip perbezaan ideologi bukanlah perpecahan..hmm

Abd Razak said...

Salam...

Sabar..

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

sabar ustazah,,,sabar,,,

haa,,to AKU,,

meh ke blog aku,,,,

http://econpolics.blogspot.com/

FB aku pun ada...

aku tau ang sengkek pasal AGAMA,,aku pun sengkek gak,,

mai kita debat sama2....

kalo ang JANTAN,,mai ADD aku kat FB.,,,Bro Loq

Nadiah Sidek said...

sabarlah deena. biarkan aje, lama2 senyap la tu

cemomoi said...

hee tu tukang kepoh padang je usah amik ati bak kata ex-pm kat sorang mentri bn 'kaki pukul' maknanya takat blaci je tu

iqbalsyarie said...

saya nak cakap 1 benda je kak...Rasulallah juga dituduh sebagai gila kerana membawa islam.Saya cemburu dgn akak....siyesly...saya cemburu...mungkin apa yg sy perjuangakn dlm blog saya belum cukup ikhlas utk layak menerima sedikit nikmat ujian sprt akak....kak,u r on the right path...dont worry~

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Sebagai muslimah, adalah lebih baik kita mendiamkan diri krn tidak ada faedah kita melatah dan terikut2 dgn isu semasa. Hanya org bersifat nifaq saja suka nak menunjukkan `heroism` dlm setiap keadaan dan dlm Islam pun `Laa rijaalu deena filIslam` (Haa keluar pun nama Deena) Dlm Surah AlAhzab:14 وَلَوۡ دُخِلَتۡ عَلَيۡہِم مِّنۡ أَقۡطَارِهَا ثُمَّ سُٮِٕلُواْ ٱلۡفِتۡنَةَ لَأَتَوۡهَا وَمَا تَلَبَّثُواْ بِہَآ إِلَّا يَسِيرً۬ا
Kisahnya dlm ayat ini, apabila Madinah diserang dr sgenap penjuru, mudah sgt mrk mengajak kita melatah/btengkar2 tetapi hanya sekejap krn itu hanya merupakan isu saja. Begitu juga, kita bukanlah bahan yg di`remote control` setiap kali kita bergerak dan berhenti apabila mrk `on` dan `off` suisnya (Surah AlBaqarah:20 ...كُلَّمَآ أَضَآءَ لَهُم مَّشَوۡاْ فِيهِ وَإِذَآ أَظۡلَمَ عَلَيۡہِمۡ قَامُواْ‌ۚ
Byk2 sabar, tahankan darah muda. Mcm kata Deena, kita byk lagi kerja yg hendak dilakukan.
Wallahualam

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

slm
tu spesis org yg letak otak kat ujung ibu jari kaki.... tak pyh lyn pon....

slm ziarah & slm kenal

piewahid said...

salam farhana,
biarkan anjing menyalak bukit. penat, berenti dia..

Ibuhani said...

Salam Farhana....tu sbb ibuhani x der chat box. X per.....org2 cam ni sakit sebenarnya......sakit rohani. Mgkn dgn melepaskan geram cam tu...dia boleh rasa lega kot......sabr ekk...jgn ambik pot dgn org cam ni!

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

ya dik betul tuh.. mental disorder + disturb metality kut.. hihi.. peduli jek.. ntah apa penyakit nya tu.. kasihan bah tu dik.. ingatnya tu kali puas lah tu dia mengutuk2 adik disini.. bah kalu betul berani suruh dia datang bah disabah.. terdiam tu dia bila tertgk gunung kinabalu yg aman damai.. mcm adik .. ;)

melatidaisy said...

salam alaik kak deena,

senyum je.. :))

penat nanti die diam la tu.. inshaAllah :)

take care akak, salam rindu dari melatidaisy ^^

sahromnasrudin said...

tak pernah terjadi mcm nie akt blog sy..sebab tak [pakai shoutbox kot huhuhuh

fa10 said...

salan deena,
biar ajelah mereka dengan kehidupan mereka....
jangan pula deena berhenti menulis kerana mereka....

NURUL IZZA said...

mereka itu...

@ yang xtreme politik
@ bila mana kita memilih islamic sebagai politik kita, makanya kt memilih islam.

@ org tu schizofrenia

kekke

p.s: butakan mata pakakan telinga

p.s: bila nk berchatingan lagi entah

deena farhana said...

to ismihairil,

wokehhhhh ;)




to TUKANG KATA,

ya, sy juga slalu bharap mcm tu :)




to Abd Razak,

wslm..trm ksh :)

deena farhana said...

to LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN,

waaahh..rasa terharu pulak..mekasih byk2..



to Nadiah Sidek,

ye la..slalu da cmni kak..lali da..



to cemomoi,

mmg balaci je ni..

deena farhana said...

to iqbalsyarie,

trm ksh byk dik, sntiasa mghulurkan jalinan ukhuwah disini :)



to tajnur,

trm ksh atas nasihat..insyaAllah khair :)



to MissXYZ a.k.a Abaikan,

slm kenal jg dr sy, glad to know u :)

deena farhana said...

to piewahid,

wslm, trm ksh..



to Ibuhani,

wslm ibuhani..yela, bgus gak xde chatbox..hehe..mekasih :)



to My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms..

eheheh..bagus buang ni urg dr ats gunung kinabalu pigi bawah..br dia rs...nah kan..jd jht suda ni..hehe

deena farhana said...

to melatidaisy,

wslm bilah syg..yeee...senyum je..xpe..biakan die..



to sahromnasrudin,

hmm..yela..itu kbaikannya klu xde chatbox.. :)



to fa10,

wslm kak..mm..biakn je..xpe..insyaAllah..akan terus menulis@merapu2 tah ape2 dlm blog ni..hehe

deena farhana said...

to NURUL IZZA,

hmm...tau je dorg tu..mmg slalu g blog org kacau chatbox org..tu mmg keje dorg..

insya Allah, got time, we'll chat each other :) nice to meet iza :)