14 June, 2010

Rumah baru, nurul dan emel 'cinta'


Bismillahirrahmanirrahim..


Waiseymenn! three in one gitu. Tiga tajuk entri yang saya combine jadi satu.

Firstly, Pena Farhana pindah rumah baru hari ni. Rumah lama dah uzur, tunggang langgang oleh tuan rumah sendiri. Huhu..

Tapi bila pindah, rasa lain macam pulak..mungkin dah terbiasa warna orange striking tu..tapi memang hati sengaja apply rumah baru dan pilih warna smooth je, tukar mood la pulak, lagipun duduk rumah lama rasa semangat menulis macam nak melayang je. So, sebelum melayang jauh, baik pindah cepat :P

Secondly, hari ni adik nurul dapat tawaran ke maktab perguruan Pengkalan Chepa, Kelantan, ambik tesl. Opsyen bahasa inggeris penuh. Menangis dia bila tau. Dia kata "oh my god! kelantan?!!"

Dia tak pernah berjauhan dengan family, form 1 till form 5 duduk hostel pun taklah jauh sangat dari rumah. So nurul, tabahkan hati..terima hakikat yang kamu kini sudah besar dewasa, harus mula belajar erti hidup yang lebih jitu. Dont cry!

Thirdly, buat ke sekian kalinya saya terima lagi emel 'cinta' dari hamba Allah. Saya pun tak taulah, but i thought this is the same person who sent me the email before. Kenapa saya kata emel cinta? sebab hamba Allah itu kata "saya benci+nta tulisan awak, tapi lebih kepada sangat benci"

Memang! kalau boleh saya malas dah nak ulas kat sini, kawan-kawan kata, tak payah layan. Tapi, ya Allah.. ada juga ye manusia yang terlalu prihatin dengan tulisan saya?? addduhhh.. sangat tak masuk akal! hei...dah tak de kerja ke selain hantar emel kat saya?? apa yang dia tak puas hati pun saya tak tahulah.

Whats wrong with my words here?? Kalau tak puas hati dengan saya, awak buat blog sendiri, tulis banyak-banyak, puaskan hati awak.ok?

Huh..susah juga orang terlalu 'educated' ni.

26 comments:

cemomoi said...

huuu betul le surat cinta tu sebab besanya orang yang sayang dia akan caring... suka tapi benci, benci tapi sayang... lama-lama sok sayang le tu

pangkalan chepa? huh kawe dok setahun lebih de nu puah ake nasi itik kat-kat epot tu

MRS Sufyan SHIeZAN said...

waaa.. rumah baru bah. kak pon mau pindah rumah baru lah jg.. patutlah kak teda semangat mau post di blog.. payah jg dipaksa2 bah.. hihi. and also congrats to your little sis.. :).. pasal org2 yg enda suka tu peduli lah dik.. jgn dilayan .. hihi sakit jiwa mengkali bah tuh.. ic man.. teruskan memposting.. sbb ramai lagi yg chenta sama post mu dik.. semoga dpt manfaat. amin ya rabb

ismihairil said...

pasu baru...

hee..

iqbalsyarie said...

wahhhhh....rumah baru!!bila nak buat kenduri?heee..Wah..nurul dpt gi Kelantan? takpe..dekat jew ngn sabah.heee

My latest post:Superhero sejak lahir

Abd Razak said...

Salam...

Cantik rumah baru ukhti ni..:)

Apa pun sabarlah perangai orang yang tak sabar..

cun09 said...

salam dik...

kak liza pun pindah umah ^_^

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

Okeh Da Paham,,,Saya Ingat kan Adek Ustazah Nurul yg Meninggal,,,Baca Laju Sangat Sampai Tak Jumpa SAHABAT Tu,,heee,,sory 2 nurul,,

Abaikan Je Emel Cinta TU,,Hakhak,,ramai lagi yang nak baca tulisan Ustazah,,termasuk saya,,walaupun kdg2 x pat komen,,,
hee


p/s: Lagu Ni Bez ar,,,Budak Tu Da Besar Kompem Cun Kan?? hakhak,,saya da download..

MyNameisNurul said...

lokman,klu sy yg meninggal lg pnjg berjela entri si kakak oo.Btw,its ok. :)

sahromnasrudin said...

selamat berjaya dlm ujian tue nanti tau..insyaALLAH...

Ibuhani said...

Congrat pd adik nurul....bakal guru BI cam anak2 ibuhani jugak. Ala kelantan jer....nanti famili dia bolahlah gi jln2 kat sana jugak....hehehe...

Surat cinta.....hmmm....secret admirer tu...:)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Haa barulah lawas mata memandang dan rasa terlalu selesa membaca. Kalau tidak dgn gaya batik/fancy2 mengganggu sedikit pemandangan sbb yg penting adalah kata tulisannya (bagi sayalah sbg lelaki). Tahniah! Adik Nurul krn bakal menjadi guru BI but don`t forget wherever you are likewise say,`For a cordial relationship, there is a limit`
Walaupun rumah baru tetapi yg ptg mesti teguh, perkukuhkan dgn kata2 yg bernas agar dakwah (seruan) sampai ke hujung dunia! Jgn jadi spt rumah `labah-labah` hanya haiwan2 yg kecil saja yg tersangkut manakala haiwan2 besar memboloskan diri macam sistem demokrasi (hanya org marhaen saja yg terkena manakala org kaya terlepas bebas). Surah AlAnkabut:41 مَثَلُ ٱلَّذِينَ ٱتَّخَذُواْ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَوۡلِيَآءَ كَمَثَلِ ٱلۡعَنڪَبُوتِ ٱتَّخَذَتۡ بَيۡتً۬ا‌ۖ وَإِنَّ أَوۡهَنَ ٱلۡبُيُوتِ لَبَيۡتُ ٱلۡعَنڪَبُوتِ‌ۖ Wallahualam

Nadiah Sidek said...

hehe..tukar cat rumah juga ye. sabarlah ye deena dgn karenah manusia

ZihNuN FaTiN said...

comel kak rumah baru ni!

de lg ye penceroboh umah akak ye...geram sy dgr...pe kehel la die 2..huh

deena farhana said...

to cemomoi,

huhu..xyoh le syg2..sajo dio nk ajok baloh..

dapnyo make nasi itik..

deena farhana said...

to MRS Sufyan SHIeZAN,

iya..rumah baru kunun..hehe..kakak pun rmh br uda kan...pinky gitu..hurm..biar ja la org tu..ndada kerja uda kali kan..

deena farhana said...

to ismihairil,

pasu lama da pecah :(

deena farhana said...

to iqbalsyarie,

yap..br aprove pnjaman, beli la umah br..ekekek..

mm..gi klantan la dia..

deena farhana said...

to Abd Razak,

mekasih :)

deena farhana said...

to cun09,

ha ah...cantik umah kak liza :)

deena farhana said...

to LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN,

lu mmg poyo...ada ke adik gua lu kata?? huhh..

mekasih bro..budak tu lu hambek ler bawa balekk..kuikuikui

deena farhana said...

to MyNameisNurul,

uikkk...jgn sembarangan..nauzubillah..

deena farhana said...

to sahromnasrudin,

mekasih :)

deena farhana said...

to Ibuhani,

thanks kak..o yeke..adik2 k.ani pun ambik tesl gak ye?

bkn secret admirer tu kak..secret enemy..huahuahua

deena farhana said...

to tajnur,

wohohoho..br lawas mata ye..awat xhabaq sakit mata template dulu..tidak..sy dah tuka lama dah..hehe

deena farhana said...

to Nadiah Sidek,

ha ah..tuka la..ikut kak Nad..pindah umah baru..hehe

deena farhana said...

to ZihNuN FaTiN,

cantik ye? mcm x je..kuikuikui..

btw, thanks a lot..org tu nk bmanje dgn blog ni kot..hehe